RESEPI MASAKAN TIMUR DAN BARAT,RESEPI MASAKAN KAMPUNG,RESEPI MASAKAN MELAYU,SERTA KUIH MUIH. SEMUA RESEPI-RESEPI DIDALAM HALAMAN NI HANYALAH KOLEKSI
Search This Blog
Popular Posts
-
Bahan-Bahan: Yee mee ( sediakan untuk 4 orang makan ) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan d...
-
Bahan-Bahan: 20 gm suhun 100 gm fucuk tauhu 3 keping tauhu - dipotong dadu 200 gm tempe - dihiris nipis 80 gm udang kering 1 liter santan 2 ...
-
Bahan-bahan ( 2-3 org makan ) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga ...
-
Bahan-bahan: 2 ketul ayam Sedikit lada hitam Sedikit sos lea&perrine Sedikit serbuk paprika (serbuk cili) Garam secukup rasa Bahan Sos: ...
-
Lapisan Bawah: 2 cawan pulut 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam Cara 1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 2. Ku...
Tuesday, 30 November 2010
Kuah Lontong
Bahan-Bahan:
20 gm suhun
100 gm fucuk tauhu
3 keping tauhu - dipotong dadu
200 gm tempe - dihiris nipis
80 gm udang kering
1 liter santan
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disimpul
50 gm lobak merah - dihiris jejari
50 gm sengkuang - dihiris jejari
50 gm kacang panjang - dihiris jejari
50 gm kobis / bunga kobis - dipotong kasar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan untuk dikisar:
150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
80 gm kunyit hidup
50 gm cili kering - direndam dahulu hingga lembut
Cara penyediaan:
Goreng suhun, fucuk tauhu, tauhu dan tempe hingga garing secara berasingan. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga naik bau. Masukkan udang kering dan kacau seketika. Masukkan santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan yang telah digoreng dan akhir sekali garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi, telur rebus dan kuah kacang atau rendang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment