Search This Blog

Popular Posts

Tuesday, 30 November 2010

Kuah Lontong





Bahan-Bahan:

20 gm suhun
100 gm fucuk tauhu
3 keping tauhu - dipotong dadu
200 gm tempe - dihiris nipis
80 gm udang kering
1 liter santan
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - disimpul
50 gm lobak merah - dihiris jejari
50 gm sengkuang - dihiris jejari
50 gm kacang panjang - dihiris jejari
50 gm kobis / bunga kobis - dipotong kasar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis

Bahan untuk dikisar:

150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
80 gm kunyit hidup
50 gm cili kering - direndam dahulu hingga lembut


Cara penyediaan:

Goreng suhun, fucuk tauhu, tauhu dan tempe hingga garing secara berasingan. Ketepikan.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga naik bau. Masukkan udang kering dan kacau seketika. Masukkan santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan yang telah digoreng dan akhir sekali garam dan gula secukup rasa.

Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi, telur rebus dan kuah kacang atau rendang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...