RESEPI MASAKAN TIMUR DAN BARAT,RESEPI MASAKAN KAMPUNG,RESEPI MASAKAN MELAYU,SERTA KUIH MUIH. SEMUA RESEPI-RESEPI DIDALAM HALAMAN NI HANYALAH KOLEKSI
Search This Blog
Popular Posts
-
Bahan-Bahan: Yee mee ( sediakan untuk 4 orang makan ) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan d...
-
Bahan-Bahan: 20 gm suhun 100 gm fucuk tauhu 3 keping tauhu - dipotong dadu 200 gm tempe - dihiris nipis 80 gm udang kering 1 liter santan 2 ...
-
Bahan-bahan ( 2-3 org makan ) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga ...
-
Bahan-bahan: 2 ketul ayam Sedikit lada hitam Sedikit sos lea&perrine Sedikit serbuk paprika (serbuk cili) Garam secukup rasa Bahan Sos: ...
-
Lapisan Bawah: 2 cawan pulut 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam Cara 1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 2. Ku...
Tuesday, 30 November 2010
Ayam extra garing
Bahan-bahan:
1 ekor ayam – dipotong mengikut saiz pilihan anda
6-8 cawan shortening
Bahan Salut:
1 biji telur, pukul
1 cawan susu
2 cawan tepung serbaguna
2 ½ sudu teh salt
¾ sudu teh pepper
¾ sudu teh MSG
1/8 sudu teh serbuk bawang putih
1/8 sudu teh Baking Powder
Cara penyediaan:
Bersihkan ayam dan letakkan di atas kertas tisu untuk menyerap air basuhan ayam.
Panaskan shortening dalam deep-fryer pada suhu 350 degree.
Satukan telur dan susu di dalam sebuah mangkuk bersaiz sederhana besar.
Satukan bahan-bahan salut lain yang tinggal ke dalam mangkuk yang lain.
Ambil ketulan ayam satu per satu. Celup ke dalam adunan telur, kemudian golek-golekkan dalam adunan tepung. Celup sekali lagi ke dalam adunan telur dan golek-golekkan sekali lagi ke dalam adunan tepung untuk memastikan ayam tersalut sepenuhnya. Susun ayam yang telah disalut di atas pinggan sebelum digoreng.
Setelah shortening panas, masukkan ayam yang telah disalut satu per satu. Goreng sebelah bahagian selama 12-15 minit atau sehingga menjadi warna keemasan. Balikkan dan goreng sebahagian lagi sehingga masak dengan sempurna.
Setelah masak dan garing, angkat dan toskan di atas tisu.
Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment