RESEPI MASAKAN TIMUR DAN BARAT,RESEPI MASAKAN KAMPUNG,RESEPI MASAKAN MELAYU,SERTA KUIH MUIH. SEMUA RESEPI-RESEPI DIDALAM HALAMAN NI HANYALAH KOLEKSI
Search This Blog
Popular Posts
-
Bahan-Bahan: Yee mee ( sediakan untuk 4 orang makan ) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan d...
-
Bahan-Bahan: 20 gm suhun 100 gm fucuk tauhu 3 keping tauhu - dipotong dadu 200 gm tempe - dihiris nipis 80 gm udang kering 1 liter santan 2 ...
-
Bahan-bahan ( 2-3 org makan ) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga ...
-
Bahan-bahan: 2 ketul ayam Sedikit lada hitam Sedikit sos lea&perrine Sedikit serbuk paprika (serbuk cili) Garam secukup rasa Bahan Sos: ...
-
Lapisan Bawah: 2 cawan pulut 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam Cara 1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 2. Ku...
Tuesday, 30 November 2010
Abok2 sagu
Bahan2
1 kg kelapa parut
(sudah dikupas kulitnya)
500g sagu biji
2 tsp rata garam halus Gula melaka secukupnya
daun pisang(dilayur)
Lidi secukupnya
Cara2
1 Basuh sagu biji.Tapis dan biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.
5 Semat daun pisang dengan lidi.
6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment