RESEPI MASAKAN TIMUR DAN BARAT,RESEPI MASAKAN KAMPUNG,RESEPI MASAKAN MELAYU,SERTA KUIH MUIH. SEMUA RESEPI-RESEPI DIDALAM HALAMAN NI HANYALAH KOLEKSI
Search This Blog
Popular Posts
-
Bahan-Bahan: Yee mee ( sediakan untuk 4 orang makan ) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan d...
-
Bahan-Bahan: 20 gm suhun 100 gm fucuk tauhu 3 keping tauhu - dipotong dadu 200 gm tempe - dihiris nipis 80 gm udang kering 1 liter santan 2 ...
-
Bahan-bahan ( 2-3 org makan ) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga ...
-
Bahan-bahan: 2 ketul ayam Sedikit lada hitam Sedikit sos lea&perrine Sedikit serbuk paprika (serbuk cili) Garam secukup rasa Bahan Sos: ...
-
Lapisan Bawah: 2 cawan pulut 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam Cara 1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 2. Ku...
Tuesday, 30 November 2010
Beef Lasagne Special
Bahan-Bahan:
6 kepingan besar lasagne (rebus hingga lembut-lebih kurang 2 minit)
1 mangkuk daging cincang
1 mangkuk cendawan butang/tiram (hiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 sudu kecil serbuk pala
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar tomato puree
4 biji tomato segar(potong dadu)
1 kiub stok ayam
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut)
3 atau 4 sudu besar minyak zaitun
Garam
Paste (campurkan 3 sudu besar air:
1 sudu besar serbuk cili kering
1 sudu besar serbuk kari daging
Sos:
2 cawan susu segar
2 sudu besar tepung
½ cawan keju mozzarella/cheddar (parut)
Cara penyediaan:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hinngga naik bau. Tumis bahan paste. Masukkan kiub ayam, serbuk pala, lada hitam, garam, tomato puree dan daging cincang. Masak sehingga daging masak. Masukkan tomato segar dan cendawan, masak selama 2 minit. Angkat. Masak sos dengan api perlahan sehingga kuah pekat. Sediakan bekas pembakar.
- lapisan pertama : kepingan lasagne
- lapisan kedua : daging
- lapisan ketiga: sos
Ulang lapisan. Diatas lapisan terakhir, taburkan keju parut. Bakar dlm oven selama 30/40 minit, suhu 180C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment