RESEPI MASAKAN TIMUR DAN BARAT,RESEPI MASAKAN KAMPUNG,RESEPI MASAKAN MELAYU,SERTA KUIH MUIH. SEMUA RESEPI-RESEPI DIDALAM HALAMAN NI HANYALAH KOLEKSI
Search This Blog
Popular Posts
-
Bahan-Bahan: Yee mee ( sediakan untuk 4 orang makan ) 20 ekor udang sederhana besarnya isi daging ayam yang telah dihiris sedikit hirisan d...
-
Bahan-Bahan: 20 gm suhun 100 gm fucuk tauhu 3 keping tauhu - dipotong dadu 200 gm tempe - dihiris nipis 80 gm udang kering 1 liter santan 2 ...
-
Bahan-bahan ( 2-3 org makan ) 2-3 sanggul (gulung) yee mee 5 ulas bawang putih 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga ...
-
Bahan-bahan: 2 ketul ayam Sedikit lada hitam Sedikit sos lea&perrine Sedikit serbuk paprika (serbuk cili) Garam secukup rasa Bahan Sos: ...
-
Lapisan Bawah: 2 cawan pulut 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam Cara 1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak. 2. Ku...
Tuesday, 30 November 2010
Apam gula hangus
Bahan-bahan:
5 biji telor ayam
1 cawan gula pasir
¾ cawan susu pekat manis
2 cawan tepung naik sendiri
½ cawan gula pasir (dibuat gula hangus)
½ cawan air (dimasukkan dalam gula hangus)
Cara menyediakan:
1)Pukul telor bersama gula hingga kembang masukkan susu pekat manis dan pukul lagi kemudian masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.
2) Masukkan gula hangus tadi dan dikacau sebati. Tuangkan adunan dalam bekas untuk dikukus selama 40 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment